Septembers händelser i smått.

3 september

 

Det är höst.. rönnbären är mogen och varit utsatt for frosten.. vilket krävs för att de skall ätas av fåglarna. Mina favoriter i klasarna är sidensvansen.. De ser ut som en flock papegojor när de siter och slukar rönnbär mitt i klasarna.

Jag och dotter Anna tog en svamprunda inte långt från där vi bor..vi hittade en del svartgul trumpet svamp (jämtlands kantareller) och gul taggsvamp.

Sen fanns det röksvamp i massor..

 

Före    och    efter trampning..

Sen när vi vandrade runt där bland kottar och stenar och en sabla massa grenar..tyckte jag det var konstigt med alla dessa koskitar..vad kommer dem i från . Det går ju inte ens kor i skogarna här.. fortsatte att kliva över dem medans tanken malde.. sen sa jag frågande till min dotter .

Kan det vara björnbajs???? Anna sa inte vet jag hur de ser ut.. vi får gogla när vi kommer tillbaka hem.

Vi goglade när vi kom hem och ja det såg ju faktiskt ut som just björnskit.. där ser man. Vi har dem nära .. väldigt nära .Men det hör ju naturen till vi såg inga och tror att Hoshi hade markerat om de varit i närheten..lite spänning i livet kräver man.

Vi såg denna fågeln flyga runt oss och drilla och skrika. Jag såg direkt att det var en ny art jag inte tidigare sett.. ett tillfälle till som det var bra med internet..

Det var en Varfågel..våran minsta rovfågel..kul naturen bjuder på överaskningar varje tillfälle man tar lite tid att tillbringa i den.

***

 

12-13 september

Då var det dax för siberian huskyns årliga ras special..detta år med två domare från England.

Till denna utställning lockades många att stalla ut sina hundar hela 205 anmälda hundar..rekord mina vänner. Härligt att så många vill visa upp sina fina hundar. Detta med utställningar har ju över lag ökat och intresset stigit. Själv så har jag tappat lusten..skulle ju så klart vilja ställa fler men jag har ingen vidare ork och lust att springa runt i ringen och visa upp dem. Fotar ju heller..men just på denna utställning är det väldigt svårt och väldigt jobbigt att ta kort. Man vill ju ha på alla men det är nästan omöjligt..att hinna med. Sen så har ju jag inte heller några svårigheter med språket ..utan vips så har tiden gått och jag missat någon hund. Iår tog jag 1400 bilder som jag sitter och jobbar på att få till ett album av..kommer snart vara klart.

Men ett stort grattis till BIS och BIM.

BIS blev Komaksiut´s Moose ägare: Brenda Golverdingen

BIM blev Shejrix Four Motion ägare: Sofia Ericsson

Tack alla som var där och gjorde helgen till vad den blev..syns nästa år igen..

******

17 september

Vi har idag haft besök av Qivi" Bjärven och Dark Angels son..så lik man kan bli sin far utan att vara en kopia..samma rörelser och beteende. De fann varandra och tycktes känna igen sig i varann. En mycket vacker kille. Anna var här även i ett annat ärende ..förutom att visa upp Qivi.. Att para Flisan..den utvalde tilltänkta fadern blev Tuff. Kilbuck´s Tex Tuff som är hans hela namn..är nu 10 år och fortfarande en väldigt fräsh hanne. Vi tror att dessa två kan lämna goda slädhundar med mycket fokus på framåt..skall bli spännade och se vad de ger.

 

Tuff och Flisan.

*****

26 september

Vi har haft några frost nätter nu..-5 som kallast.. varje morgon har varit så här härligt frostig..sedan sol hela dagarna..det ända som fattas är norrsken på kvällarna men de lyser " med sin frånvaro.

Det spås den kallaste vinter på 1000 år..spännade och se om det blir så. Vi hade en kall vinter den som var..det resulterade i att bi samhällena frös under de dagar vi hade -40 grader här om kring och i Hammerdal. Inget honungslager finns i krokarna..synd. Har desutom sett endast en geting under hösten...antar att de kommer igen om något år.

******

27 september

Äntligen """  nu är Pank och Pluring registrerade ...härligt tror att dessa två kommer att utvecklas till snabba efektiva drag hundar. De visar ett stor intresse för att spring ..fort fort fort..hela tiden. Pluring har verkligen ingen off knapp..utan rör sig hela tiden under rastningarn tillsammans med andra. Kom igen är hennes led ord.

****

28 september

Nu har parning skett mellan Snöälvens Fuiri och Kilbuck´´s Tex Tuff. Så för hoppningsvis föds det valpar om ca.63 dagar..spännande och se hur många och vad det blir för sorter. Önskar Anna lycka till nu.

 

För Flisan har det varit lite jobbigt ..Tuff är inte den romantiska typen utan värsta sortens snuskgubbe..på hela tiden ständiga försök till övertalning..medans Flisan tycker Nej..NEJ ...NNNEEEJJJ.

*****

Back