Februari träning 2009

 28 Februari

-10   10 spann   25.8 km

Hundarna i spannet: D.Angel och H.Bashi, Lime och Diamond, Ratchet och Grayling, Varg och Bjärven, Ronja och Björna

Våra hundar har blivit så himla lugna i starten..en del av dem lägger sig ned och väntar..detta är inget vi lärt dem utan de har valt det själva...när vi öppnar grinden är det slut på lugna hundar.

Idag hade jag sällskap av Viktoria... vi hade många trevliga stunder...många skratt men utan vurp inslag. Körningen gick över sjön ..in på nytt område. Viktoria stod på medarna medans jag låg i släden...jag fick en skön avslpnningsstund i 5 km...kolla in bilden..ser väl inte så tokigt ut va...

 

 

Här ser ni förarna som turades om att stå på släden...Självaste Viktoria och självklara Helene (lägg märke till läpp putar trend ) Kul med sälskap i spåret...detta gör vi om en annan gång..

Vi hade även hyrt en fotograf som var med delvis under turen...( T.S tack för hjälpen D.S)

****

 

 25 Februari

-5    10 spann   22 km

Hundarna i spannet: D.Angel och H.Bashi, Lime och Grayling, Diamond och Ratchet, Varg och Bjärven, Ronja och Björna

Vi har nu startat utforskningen om leden på Hammerdalssjön mot Sikås sidan ...se hur långt vi kommer och vart vi hamnar..Hundarna är ju som sagt mer försjust i kuperad teräng...så detta med platt och öppet är en bra träning det med..

***

 

 23 Februari

- 5   10 spann 18 km

Hundarna i spannet: Grayling och H.Bashi, Ratchet och Diamond, Lime och D.Angel,Bjärven och Varg, Ronja och Björna

Idag sken solen..tänk så mycket skönare det genast är..härligt den värmer lite ochså..

Dark Angel och mamma Lime...

***

 

 19 Februari

-10   10 spann    15 km   rått och hög luftfuktighet..

Hundarna i spannet:Grayling och Diamond, Lime och Ratchet, D.Angel och H.Bashi, Varg och Björna, Ronja och Bjärven.

Vi startade i solnedgången..Lime tittar på stället där det stod en hund för ett tag sen..de har väldigt bra minne när det gäller vissa saker..

Tommy berädd att dra upp ankaret ..detta är vid övergången på tillbaka vägen vid 45:an...man ser inget för de höga snökanterna..så man måste var två st här om det skall gå säkert över vägen...

Nu har matte gjort klar tecknet och hundarna sätter fart över vägen..oj ..matte kanske ochså skall skynda sig över..

Så här såg D.Angel ut när vi kom hem..detta var klart den kallaste körningen hitintils...inte köld mässigt utan den höga luftfuktigheten ..fy inte kul jag huttrade och hade ingen känsel i tårna när vi stod på gården hemma..

***

 

 17 Februari

-8  10 spann  18 km

Solen ...alltid mycket trevligare med ljuset...

Hundarna i spannet...

    

Lime          Grayling             Diamond            Ratchet           Dark Angel

    

Hashi Bashi           Varg            Björna           Bjärven              Ronja

*****

 

14 februari

-3  10 spann   25 km  

Hundarna i spannet: Grayling och Diamond, Ratchet och Lime, D.Angel och H.Bashi, Varg och Björna, Bjärven och Ronja.

I dag möttes vi grannen och jag innan vi skulle över 45:an....Rickard swichar förbi...

Nästa hinder...om ni tittar riktigt nog till höger upp mot skogskanten...vad står där om inte en skidåkare med sin vorster.Har en lite bild men hon syns inte så bra där heller..Hundarna kommer rakt på..men blir bländad av solen..jag med..vi ser inte hunden förrän vi är förbi..men då går hundarna på så det var ju inga problem..

Man skulle ju kunna tycka att det var nog med det..men ...när vi väljer att ta in på tjärnen för att komma runt och vända...så ser jag att det står en skidåkare där på det lilla skoterspåret med en westi..""jag känner paniken..släden välter och jag lyckas trasla fast den i en buske...tänker att de får inte få loss släden..jag knyter fast den i kvistarna och när det känns säkert så går jag fram till hundarna och lossar deras rygg linor så de förlorar kraft..sen för jag hundarna runt tillbaka till leden..sen måste jag få släden på rätt sida och det är inte det lättaste i snö upp till midjan..

Men tänk att jag får till allt..när jag åter är i väg i spåret så skakar jag i hela kroppen...tjejen med sin lilla hund har nu hamnat ute på myren...bra när de tänker lite..allt gick bra denna gång..Hundarna var trötta idag..tugnt förre löst och djupt..som någon konstig smet..

***

 

13 februari

-4  11 spann 3,8 mil

Hundarna i spannet: Grayling och Paloma,  Ratchet, Lime och Diamond, D.Angel och H.Bashi, Varg och Björna, Bjärven och Ronja

Här kan ni ju se den "lilla snö vallen  inte den lätaste att ta sig över..Vi valde ju att ta sammma sträcka som hundarna gjorde på egen drift..Så det var denna vall som orsakade allt strul. Nu har vi gräft en bättre öppning så det skall inte kunna hända igen..när vi närmade oss där jag tappade spannet så pirrade det på bra i magen..

När jag gick här sist så var det inte så här uppkört..

Vi hade ett underbart vädet..lagom kallt...här ser ni en av Ronjas rullningar..så här gör hon alltid så fort vi stannar..

En del av hundarna markerade faktiskt på vissa ställen under trippen..man märkte en ovilja att ligga på..de sackade lite.

Vissa ställen på turen var helt fantastiska..som den här platsen...

När vi kom till platsen hundarna vänt hade de gjort vändning helt galant...man såg vändspåren i snön..hur fint som helst..kändes bra..de har kommit till ett T kors...där tog dem beslutet att vända..helt otroligt....vilka duktiga hundar jag har..

Det var svårt att få nåt ankar fäste..även om ett antal skotrar hade kört nu..men det var väldigt löst före uppepå..så det blev ingen snacksning förren när det var en mil kvar hem...ett uppskattat tilltag.. Nu på hemvägen jobbade alla hundarna igen hela tiden..inga tveksamheter ..

****

 

9 februari

- 4    11 spann   35km

Hundarna i spannet: Grayling och Diamond, Ratchet, Lime och Jee-Haw, D.Angel och H.Bashi, Varg och Björna, Bjärven och Ronja..

Det var tänkt som en trevlig tur tillsammans med Rickard från Moonruns...för första gången stod våra hundar helt stilla och sansade innan start..inte ett liv..vi var förvånade båda två..en del satt eller låg ner ..vilket inte hör till vanligheten.

Precis när vi skall iväg upptäcker jag att Varg eller Björna har tugat av Bjärvens rygglina...ett snabbt byte och sen iväg efter det andra spannet..Tommy åker med på släden fram till vi passerat 45 an..sen tar jag gänget själv resten av biten ..då jag hade hjälp av de andra.

Allt flyter på hur bra som helst tills vi kommer till en korsning..där har man under dagen plogat upp hela vägen (det skall av värkas skog där)..viket har resulterat i en hög  väldigt hög snö vall ..jag känner när jag ser detta att det kommer inte att gå..vilket det inte heller gjorde..jag vurpade med släden och blev släpandes en bit på vägen efter spannet...jag orkar inte hålla i utan tappar mitt SPANN....

Den känslan som uppstod där var...ja kan nog inte förklara ..en bladning av totalt kaos och förtvivlan....försöker ju få kontroll på kroppen och sätter efter spannet..men det vet vi ju alla att det går inte att springa i fatt..ser dem försvinna i pannlampe skenet..  Jag stövlar efter...med gråten i halsen...har et litet hopp om att hundarna skall ha vikit av vägen in på skoterleden efter Rickards hundar..Men när jag kommer fram där ser jag att hundarna har fortsatt rakt fram...då skönk mitt hopp väldigt djupt..lade min reflexväst strategiskt på marken en bit längre fram på vägen..hoppasdes att de andra skule fatta vilken väg vi tagit..

Nu börjar en lång slitsam vandring i snö...totalt gick jag 8 km...minst hälften av vägen i nysnö...30 cm...fick kramp i vader...föll omkull ville lägga mig ner och bara vänta..men tänkte sedan hundarna..du måste vidare..ser tillslut ljuset från Sikås trä...hoppas ju att hundarna valt skoterspåtet dit...men när jag kommer fram till y korset där ser jag att hundarna valt skogen...jag går en bit till på spåter ..men väljer sedan att ta mig till sågen och hita en telefon..ringer efter hjälp..22.15  får tag på Jossan...medelar vart jag finns och vart hundarna är på väg...sen vi startade hemmifrån runt 19.30...så har det ju gått lite tid nu...många tankar rullade runt i mitt huvud..vet ju att olyckor händer och resultatet vid såna här tillfällen inte alltid går bra. Vid flera tillfälen dök just tanken på att jag har hela mitt avlesarbete efter 20 år ute på drift i spåret...

Att stå vid sågen och vänta på att bli hämtad ..och inte kunna hjälpa till var ett förtvivlande läge...oron över hundar enorm...Jag hämtas strax innan 24.00 får då reda på att Tommy och Rickard har hittat hundarna..en död....Först kännde jag en lättnad att det faktiskt röde sig om endast en hund..även om det var jätte tråkigt på allavis..viste ju inte vilken det var..utan satt på nålar hela vägen hem..Ser tommy och hundarna på fältet och det kryper i kroppen på mig..när sedan spannet kommer in i rastgården ..ser jag Bjärven och Ronja, Varg och Björna, D.Angel, Lime och Ratchet, H.Bashi, Diamond och Grayling.....kan ju då konstatera att det är Jee-Haw som saknas...

Jag omfamnar Bjärven och Ronja...Bjärven kryper upp i knät på mig och trycker sitt huvud mot mitt bröst..jag är så lättad samtidigt känner jag en otrolig sorg över att Jee-Haws öde...även de andra hundarsas upplevelser i detta.

Min känsla för teamet har växt enorm i och med detta..fått en ökad respekt för deras förmåga...förtroendet har växt. Mina ledarhundar gjorde ett jätte jobb som faktiskt tog beslutet att de skulle hem...Jag kommer även att sätta fast mig i släden...för detta skall förhindras i alla lägen...

Vi skall köra sträckan om någon dag...för att jag vill se och även mentalt jobba bort mina känslor inför detta...vi sätter ju in våra mänskliga aspekter i det hela..

Men ett stror TACK till alla som deltog i sökandet.. och stöd efter.

En sista bild...

***

 

7 Februari

-18    16 km    11 spann  

Hundarna i spannet: Grayling och Lime, Ratchet, Diamond och Björna, H.Bashi och D.Angel, Varg och Ronja, Jee-Haw och Bjärven

Det har snöat och snöat...nu har det kommit mer än 3 dm...så dagens träning var en rejäl tyngd träning...all ny snö och inga skotrar som kört heller. Hundarna vänder sig om och tittar på en som om det är vi som hittat på något som gör att släden inte glider på som vanligt. Men i morgon får de vila...

 Hundarna  gjorde rätt vid övergången...valet av andra ledarhundar var rätt...

Här är vi Bjärven ,Jee-Haw och jag...

Det konstiga är just detta med kylan..nu har vi idag haft snöfall,,,men ändå -18 ??? Hur knepigt som helst  känns inte kallt men sen när man tittar på temeratur mätaren..så är det i allafall - 18 ...

****

 

6 Februari

- 18    15 km    11  spann

Hundarna i spannet: Grayling och Diamond, Ratchet, Lime och H.Bashi, D.Angel och Björna, Jee-Haw och Bjärven, Varg och Ronja

Ibland får hundar för sig saker fel...nu har Varg och Ronja fått om bakfoten... hur vi skall göra vid övergången vid väg 45... de har alltid gått rätt över parkeringen och tillbaka på skoter spåret..Men i går och idag så väljer de hellre vägen... Vi kan då inte kontrolera spannet och få dem att stå still..tur vid dessa tillfällen att vi haft en tredje person som stått vid vägen.

I morgon skall vi byta ledar hundar så vi kommer till rätta med problemet..

****

 

4 Februari

- 15  22 km   12 spann

Hundarna i spannet: Grayling och Ratchet,Björna och Skuggan, Lime och Diamond, H.Bashi och D.Angel, Jee-Haw och Bjärven, Varg och Ronja

Idag tog vi med Skuggan för första gången sen hon blev dräktig...hon blev så glad..sprang först med 5 km...fick sitta i mitt knä under stora protester och högljuda gnäll i 5 km...sen fick hon gå 5 km igen..och när vi stannade för att kolla henne var hon helt färdig..Denna tjej vet inte hur man spar på krafterna..hon ger allt och lite till..så då vad det knät igen...tog inte lång tid för henne att återhämta sig..fick gå sista km hem ochså..

En tjurig Skugga.....

****

 

 

1 Februari

- 18   22 kilometer   10 spann

Hundarna: Grayling och Ratchet, Lime och Diamond, H.Bashi och D.Angel, Jee-Haw och Bjärven, Varg och Ronja

Tommy fotade oss när vi var på väg hem...

Kallt idag...när vi vaknade i mose var det -22...det blir så vackert frostigt..Körde samma gäng som sist..de går bara bättre och bättre..härligt hundarna börjar kännas riktigt i gasen. Själv blir jag bara sämmre..fattar inte varför man inte kommer ur förkylningen..nu har jag ont i bröstet och börjat hosta.Finns det någon som sitter på nån mirakel kur..maila mig den...vill bli frisk och stark.. Men jag klarade starten idag..Galant till och med"""

Ratchet...med frost i ögat....

*******

Back